Goede gebruiken brengen je veel verder dan goede voornemens. Deze 3 hebben mij in 2023 zowel zakelijk als persoonlijk verder geholpen. Ik deel ze met de nodige openhartigheid en een gezonde dosis ironie om mezelf voor schut te zetten ter inspiratie voor jou.
To the point: navigeer door de blog
#1: Thuis work-outs doen
- Mijn kijk op sportief zijn op z’n kop
- 5 fitnesskanalen die ik aanraad
#2: Verdiepen in financiële geletterdheid
- Hoe dat dubbeltje toch een kwartje wordt
- Financiële bronnen die h(i)elpen
#3: Je verleden zelf bedanken
- Een innerlijke aai over je bol
Tekst gaat verder onder de afbeelding
#1: Thuis work-outs doen
Van hardlopen tot zumba en aquarobics. Wat deze sportvormen gemeen hebben: ik hield ze nooit langer dan 3 maanden achter elkaar vol.
Waar mijn broer een fitnessfreak was van het formaat Ronnie Coleman (<< google zelf maar als je durft), moest ik me erbij neerleggen dat ik blijkbaar niet sportief was. Iemand worden die wekelijks meerdere keren sport en het – quelle horreur – LEUK vind ook: ver-van-mijn-bedshow.
Tot ik ontdekte dat het soort training waar ik op focuste helemaal niet de beste vorm was voor mij. En hoe ik excuses –“Veel te koud/warm/donker/zonnig voor sporten” – uit mijn routine kon halen.
Binnenshuis controleer je namelijk zelf het klimaat. Ik train nu 3-5 keer per week met (lichte) gewichten, gecombineerd met Pilates plus yoga tijdens die tijd van de maand. Gaat me soepeler af dan eindeloze cardio. Of choreografieën die vooral bevestigen waarom een danscarrière nooit van de grond is gekomen.
Op een donkere novemberavond in 2022 blies ik het stof van mijn oude sportbroek en stapte ik thuis op mijn nieuw aangeschafte fitnessmat. Sinds januari 2023 noteer ik ook welke work-outs ik doe. Week 4 in januari 2024 op moment van schrijven and still going strong, zegt die lijst.
De beste coach
Een vriendin riep het uit tijdens een belletje: “Zo knap hoe jij iedere keer die mat voor jezelf uitrolt! Ik heb die schop onder de kont nodig om naar de sportschool te gaan, of de groepsdruk van een team.”
Wel mooi gezegd: de mat voor mezelf uitrollen, letterlijk en figuurlijk. Bevestigen dat ik voor niemand anders dan mijzelf fit wil zijn.
Daarin schuilt een typische valkuil (Ikke zelluf doen en niemand hulp vragen!), maar ook iets waar ik mezelf af en toe een schouderklop voor geef. Zelfdiscipline. De wil om dingen te doen ook als ze niet makkelijk of leuk zijn. Dingen doen voor je eigen bestwil. Niet omdat iemand anders in je nek staat te hijgen.
Uiteindelijk breng je de meeste tijd met jezelf door. Dan is je eigen beste coach zijn niet eens zo’n gek idee.
5 fitnesskanalen die ik aanraad
1. MadFit
De ontdekking van het YouTube-kanaal van deze fitte Canadese was voor mij het vertrekpunt voor consistent sporten. Vooral fijn vind ik haar rustige benadering. Geen over the top “OMG, you’re doing great, beautiful”, waar mijn innerlijke Tukker spontaan door verkrampt. Maddie Lymburner geeft gemakkelijk te volgen instructies over hoe je oefeningen effectief kunt uitvoeren.
Ook biedt ze variatie: van staande tot liggende work-outs, en Pilates-weerstandstraining tot balletbeen-oefeningen. Met Maddie leer je stap voor stap wat bij. Deadlift, sumo squat, backrow, curtsy lunge of tricep dip? Eerst abracadabra, nu onderdeel van de wekelijkse lingo.
Sommige van haar oefeningen vallen wat in herhaling of lijken niet uitdagend. Tot je een zwaardere set gewichten pakt en de volgende dag spijt hebt van je zelfoverschatting :).
NB Ik ben ondertussen lid van de MadFit app. Daarmee krijg ik toegang tot ook wat langere work-outs dan op haar YouTube-kanaal staan.
Begin je net, dan zou ik eerst haar gratis work-outs volgen via YouTube. Wil je wat meer, dan is de app altijd nog aan te schaffen. De lifetime deal is betaalbaarder dan een personal trainer.
2. FitByMik
We gaan verder met de Canadese tour en komen uit bij Mikala Czubak. Ze besteedt iets minder aandacht dan Maddie aan juiste vorm van de oefeningen. Maar haar work-outs zijn vaak zonder herhalingen en gevarieerd door leuke combo’s. Ab-solute aanrader!
3. Move with Nicole
Voor de tropische touch en focus op Pilates reizen we door naar Thailand, de thuisbasis van Nicole McPherson (Move with Nicole). Haar kanaal is vooral geschikt voor wat geavanceerde Pilates-liefhebbers. Daar reken ik mezelf niet helemaal bij, waardoor ze wat lager op de lijst staat. Maar als ik een work-out van haar doe, voelt het effectief. Ook fijn: haar instructies zijn goed te volgen zonder telkens op te kijken naar je scherm.
4. Mady Morrison
We komen uit op Europese bodem. De video’s van de Duitse Mady Morrison waren de eerste waardoor yoga haalbaar leek voor mij, zonder mezelf in Twister-achtige knoop te verstrikken.
De video’s verlopen volgens een mooie flow. Een paar seconden voor je jezelf in een andere houding moet vouwen, krijg je een duidelijke preview.
Van haar volg ik alleen video’s met muziek, zonder instructies. Dus laat je niet tegenhouden als Duits niet je favoriete taal is 😇. Ideaal format voor het afsluiten van een werkdag.
5. Pamela Reif
Over Duits gesproken: Pamela Reif aus Karlsruhe was de OG fitness influencer die ik tegenkwam op YouTube. Door haar ontdekte ik dat bewegen best leuk kan zijn. Een effect dat ze op meer mensen heeft: van haar bijna 10 miljoen YouTube-abonnees en 2 miljard videoviews betaalt ze tegenwoordig een mooi huis op Ibiza.
Laat je niet voor de gek houden door de duur van sommige video’s, dat blije gezicht of perfect gestileerde haar: Pam staat garant voor zweterige uitdaging. Ook de volgende dag staat ze nog weleens in je spiergeheugen gegrift.
Omdat zij vooral video’s zonder voice-over of instructies plaatst, volg ik vaker andere fitfluencers tegenwoordig. Toch: leuk om toe te voegen aan je playlist.
#2: Verdiepen in financiële geletterdheid
Kom je van de universiteit zoals ik, dan krijg je het plakkaat “geletterd persoon” mee. Tel daarbij op dat één van de focustaken in mijn communicatiewerk tekstschrijven is en de woordgrappen rollen van de loopband. Maar financiële geletterdheid blijkt een ander verhaal.
Arbeidersmentaliteit
Op z’n Twents onderkoeld uitgedrukt ben ik niet met een gouden paplepel geboren. Ik kom uit een heel “gewoon” arbeidersgezin: vader werkt al zo ongeveer sinds mijn komst op deze aardbol als vrachtwagenchauffeur, moeder als begeleider in de gehandicaptenzorg.
Geld was vroeger vooral een bron van angst voor kleine Gerieke. Van grote mensen zien puffen en steunen boven papiermappen met rekeningen. Die mensen deden altijd hun stinkende best. Maar zoals we weten is wat je verdient niet altijd wat op je bankrekening binnenkomt.
Investeren, beleggen, geld als een fijn middel zien… Dat was vooral iets voor rijken. Buiten berijkreik. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje.
Los van het nest waaruit ik kom: via school, studie en socials ligt de focus niet op gezond met geld omgaan. We leren er vooral status ontlenen aan spullen die net iets te veel geld – en daarmee een stuk levensvrijheid – kosten.
Schreeuwende goeroes
Begin je de online zoektocht naar meer financiële verlichting, dan begeef je je op een duistere kant van het interwebs. Geld is een emotioneel onderwerp. Voor je het weet schreeuwt de zoveelste goeroe je in een YouTube-advertentie toe: “Met 1 funnel verdiende ik 100k terwijl ik feestvierde op Bali. Koop mijn cursus van 100k en leer hoe!”
Via die advertenties leer je inderdaad dé manier om snel en makkelijk geld te verdienen online. Dat is namelijk anderen leren hoe ze snel en makkelijk geld verdienen – of in ieder geval de droom daarvan verkopen.
Voor je de cursus van zo’n YouTube-goeroe aan je winkelwagen toevoegt: doe een uitgebreide Google- en LinkedIn-check van iemands achtergrond. Je tijd dubbel en dwars waard.
Financiële bronnen
Mijn pad naar financiële geletterdheid is net begonnen. Dus ik ben voorzichtig in wie of wat ik aanraad op dit gebied. Maar deze bronnen en acties h(i)elpen mij op weg:
- YouTube-documentaire van James Jani over hoe financiële goeroes je verleiden online:
Niet alle online coaches zijn oplichters, maar veel – vooral in de financiële sector – helaas wel. De jeugdige Brit James Jani maakt er volwassen, prijswaardige documentaires over.
Goed om te kijken en ontdekken hoe de marketingpsychologie in dat wereldje inspeelt op je onzekerheden. In de volgende goeroe-advertentie die je ziet, spot je het bekende riedeltje dan direct.
- Intentional Spending Tracker van Nischa: Een oud-accountant die op een rustige, heldere manier financiën toelicht. Haar Intentional Spending Tracker is uiteraard een manier om je e-mail binnen te hengelen, maar ook echt een handig template als je kritisch wilt kijken naar hoe je je inkomen verdeelt. Ze maakt een onderscheid tussen Fundamental, Fun en Future You-uitgaven en ik nu ook :).
Verder vind ik Nischa’s presentatiestijl een fijne afwisseling van de in your face Amerikaanse goeroes die de financiële sector op YouTube domineren.
- Boek: Profit First. Op basis hiervan maak ik wel éérst loon naar mezelf over en heb ik aparte rekeningen aangemaakt voor zaken als btw, inkomstenbelasting, de bijdrage aan de zorgverzekeringswet en leverancierskosten.
- Menselijk advies van financieel specialisten. Zo schakelde ik Marleen Vos in om mij wegwijs te maken in zakelijk pensioen en verder vermogen opbouwen voor later. Nog steeds vind ik de grafiekjes uit door de haar opgestelde Excel wat eng. Maar ik ben er wel door gaan beleggen én begrijp dat ik door dit te doen heul wat belasting bespaar en meer kan profiteren van het compound effect in rente.
- Money date. Om de week doorlopen mijn partner Martin en ik een proces om financiële zaken te bespreken en zaken als ons eigen salaris, kosten en back-uppotjes af te handelen.
Gerieke at the office in 2013 versus 2023. Ik heb werkbrauwpotlood ontdekt, maar ook een hoop meer.
#3: Mijn verleden zelf bedanken
2023 was het eerste jaar dat ik meerdere keren een innerlijke dankjewel zei richting “de Gerieke uit het verleden”.
Mijn eerdere zelf ging altijd maar door, als Zelfontwikkelings-Rupsje Nooitgenoeg. Ze schreef uitgebreide blogs, bleef eindeloos puntjes op de i zetten, hing met angstzweet boven de publiceerknop. Wat is er ook alweer anders? Oh ja: het besef dat ik dankzij mijn verleden zelf niet iedere dag op 0 begin.
Zo heeft mijn verleden zelf een berg aan templates gemaakt. Zodra ik merk dat bepaalde taken herhalend zijn (of saai), denk ik: kan ik dat systematiseren of automatiseren? Kan het slimmer, zodat ik meer tijd overhoud voor andere belangrijke zaken?
Dus heb ik nu templates voor allerlei repeterende processen. Zoals contentkalenders opstellen, de money date uit punt #2, het maken van podcasts en trackers voor kwartaal-, maand- en weekdoelen. En mijn verleden zelf heeft er potdrie – samen met haar levens- en zakenpartner Martin ter Denge – toch voor gezorgd dat ik vorig jaar 6 keer op reis kon. Geen werkgever die zeurde over vakantiedagen. Lekker werken in rode maxi-jurk met zonlicht op de bol, in plaats van zweten in zwarte blazer en baden in tl-licht.
Dus hey. Wat je deed was zo gek nog niet.
Van één persoon op deze aardbol is een innerlijke aai over je bol het meest waardevol: je zelf. De gewoonte om je verleden ik eens wat vaker te bedanken werkt tijdloos goed.
De rente van goede gewoontes
James Clear omschreef het helder in zijn wereldberoemde boek “Atomic Habits”:
Habits are the compound interest of self-improvement. The same way that money multiplies through compound interest, the effects of your habits multiply as you repeat them. They seem to make little difference on any given day and yet the impact they deliver over the months and years can be enormous. It is only when looking back two, five, or perhaps ten years later that the value of good habits and the cost of bad ones becomes strikingly apparent.
Dus hopelijk inspireert deze blog je om jouw goede gewoontes te waarderen, of nieuwe gebruiken te introduceren (én vol te houden!).
Laat je een reactie achter als je wat aan deze blog had, of zelf een goede gewoonte wilt delen? Vind ik leuk.
🔔 Seintje over nieuwe berichten in je inbox krijgen?
Vul dit formulier in. Op voorlopig extreem onregelmatige basis krijg je dan een update in je inbox als ik wat nieuws publiceer. Verder geen commerciële adders onder het gras.
Auteur van deze blog
Gerieke Pluimers
Ondernemende schrijf-, beeld- en reisliefhebber uit Twente. Ruim 11+ jaar ervaring in marketing en bedrijfscommunicatie. Met oog voor het totaalplaatje, een nuchtere kijk op marketingcommunicatie en scherpe pen help ik organisaties online ontwikkelen. Via geriekepluimers.nl deel ik woord- en beeldverhalen van mijn hand.
Meer lees- en kijkvoer 👇
Over het eindpunt van FreshText en nieuwe hoofdstukken
Waarom mijn partner en ik een punt zetten achter ons content- en copybureau FreshText.